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Análise do perfil de qualificação dos bartenders que atuam em bares localizados em hotéis da Grande Florianópolis - SC

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dc.contributor.author Ferreira, Airton Souza
dc.date.accessioned 2019-06-13T11:57:28Z
dc.date.available 2019-06-13T11:57:28Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://repositorio.ifsc.edu.br/handle/123456789/860
dc.description ABSTRACT Considering as a fact that a big parcel of the population has easy access to be hired in the hospitality industry and occupy the general vacancies available, including those who have low level of formal training. The present work, which has its sources taken from structured interviews, has as objective to describe how are the qualifications of the bartenders that are present working in Florianópolis and its surrounding area. Through analysis and debate about the information obtained we observed in a general way that the figure of the “man of the bar” is disappearing and being taken by employs who have little or no qualification in the area. As consequence, there is a large space between the person assuming responsibilities and doing the service of the bar and the real incorporation of the knowledge that involves the classic cocktail studies and the bartender as a profession. At this stage, its understood that there are organized groups and teaching institutions that are able to add up efforts aiming for incentive to financial support and investments in the bars of the hospitality industries. Finally, through applying this method we will expand the barmen’s qualifications and values as it also would improve hotel owners’ negotiation power. Key-words: barman, bartender, qualification, profesionalization, hospitality pt_BR
dc.description.abstract Tendo em vista que muitos postos de trabalho nos setores da hotelaria são acessíveis a grande parcela da população, incluindo aqueles com pouco treinamento formal, o presente trabalho objetiva analisar como se encontra o perfil de qualificação dos bartenders que atuam em hotéis situados na Grande Florianópolis – SC, tendo como instrumento de pesquisa a entrevista estruturada. Por meio da análise e discussão das informações obtidas, observou-se que, de forma geral, a figura do “homem do bar” vem sendo tomada por pessoas que possuem pouca ou nenhuma qualificação na área, existindo uma lacuna entre o responsável pelo serviço do bar, com a real incorporação dos conhecimentos acerca da coquetelaria clássica e da profissão de bartender. Entende-se por fim, que existem grupos organizados e instituições de ensino que podem somar esforços a fim de incentivar investimentos no setor de bares da indústria hoteleira, ampliando-se assim a qualificação e a valorização dos bartenders e as oportunidades de negócio dos hotéis. pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.subject barman, bartender, qualificação, profissionalização, hotelaria pt_BR
dc.title Análise do perfil de qualificação dos bartenders que atuam em bares localizados em hotéis da Grande Florianópolis - SC pt_BR
dc.type Final Paper pt_BR
local.institution.discipline CURSO SUPERIOR DE TECNOLOGIA EM HOTELARIA pt_BR
local.institution.campus cte pt_BR
local.institution INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE SANTA CATARINA pt_BR


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